Támogatóink

Ön itt van: KezdőlapHírekMűholdas rádiózás Debrecenben

Műholdas rádiózás Debrecenben

Ha a hivatalos szervek hírközlési, hírtovábbítási feladataik ellátása során bármilyen nehézségbe, akadályba ütköznek, számíthatnak a rádióamatőrök közösségének segítségére is.

 Klubunk és klubtagjaink tulajdonában lévő URH és RH készülékekkel készek vagyunk ennek a feladatnak az ellátására. Debrecenben több átjátszót is üzemeltetünk, melyeket minden hazai és régiónkba érkező külföldi adóengedélyes használhat. Ezek az átjátszók vészhelyzetben biztosítják, a megye területén kis kézi rádiókkal való kapcsolattartást. Nagyobb távolságokra csak a rövidhullámú berendezések használata volt a megoldás. Az átjátszókat magas épületekre, hegytetőre telepítve jelentősen növelhető a besugárzott terület nagysága. Az első rádióamatőr célú műholdakkal való munka több évtizede kezdődött, napjainkban egyre több debreceni rádióamatőr szerez tapasztalatokat ezen a területen.

Természetesen van mobil telefon, Internet, így mi magunk is vészhelyzeti megoldásként tartjuk fent ezeknek a berendezéseknek a hivatalos hatósági általi igénybe vételét. De nem felesleges ez a munka hisz a legjobb elektronikai, hírközlési szakemberek között napjainkban is gyakoriak a rádióamatőr gyökerekkel rendelkezők. A rádióamatőrök évekkel korábban kezdték használni az Internet elődjét, a mai mobiltelefon rendszernek is a rádióamatőrök hálózatba kapcsolt rádióátjátszó állomásai volt a bölcsője. Most több klubtagunk megépítette a berendezést, ami lehetővé teszi a műholdakkal való rádióforgalmazást és használható a katasztrófa helyzeti hírközlésben is. (HA0HK)

További debreceni rádióamatőrök is forgalmaznak az EsHail (QO-100) geostacionárius műholdon

A Debreceni Rádióamatőr találkozón 2019 szeptemberében már láttunk bemutatót debreceni rádióamatőr társunk részéről is az EsHail (QO-100) műholdon történő munkáról, ami akkor a tudatalattinkba rögződött, látszólag nem követte semmilyen közvetlen elhatározás.

Így számunkra HA0NDN Feri, HA0HI Miklós és HA7VK Sanyi a „történet” 2019 november 10-én kezdődött, amikor részt vettünk az MRC Műszaki napon BME-n. HA0BW Imi családi esemény miatt itthonról, az interneten élő közvetítést figyelte.

A műszaki nap témái között szerepelt az EsHail (QO-100) műholdas munka is. A világ mintegy 40% területét lefedő műholdat 2018 november közepén lőtték fel és Afrika közepe felett állandó pontban látható. A quatari műsorszóró műholdon helyet kapott a QUATAR-i rádióamatőr szövetség finanszírozásában, főként angol, német rádióamatőrök munkájával megvalósult keskenysávú átjátszó. Ezzel lehetővé vált, hogy az ellátási területről forgalmazó rádióamatőrök a nap 24 órájában képesek legyenek egymással kapcsolatot létesíteni.  A világhálón található egy WEB SDR vevőállomás, amelyet az alábbi linken bárki elérhet és meghallgathatja rajta a műholdas kapcsolatokat:  https://eshail.batc.org.uk/nb/

Az MRC műszaki napon az előadók között HA8DH Lóri és HA4BM Béla a QO-100 műholdas tapasztalatairól beszélt és az általuk készített berendezéseket ismertették. Mindkettőjük előadásának diaképeit megnézhetik a világhálón (http://www.dqradio.org/cikkQO100.pdf, https://ha5mrc.bme.hu/library/q0100/o100-ha4bm.pdf)

Mi már a hazaút során arról beszélgettünk, hogy bekapcsolódunk ebbe a műholdas forgalmazásba és létrehozzuk a saját állomásainkat. A gondolatot a tett követte. Több megbeszélés után a szükséges részegységeket megrendeltük az interneten, és amikor megérkeztek, négyen négyféle, de azonos célú berendezést készítettünk el. Az elkészült készülékek felélesztése, beüzemelése a szükséges műszerek birtokában a Sanyi HA7VK QTH-ján történt meg. Összességében február végére, márciusra végeztünk a munkával és újabb négy debreceni rádióamatőr hívójele megjelent az első geostacionárius rádióamatőr műholdon.

A tapasztalatok alapján a rádiósklub elnöke felkért négyünket, hogy állítsunk össze egy ilyen földi állomást a klub számára, amely alkalmas mind iskolai bemutató előadások megtartására, mind pedig szükség esetén vészhelyzeti rádiókapcsolat biztosítására. (HA7VK).