Támogatóink

Ön itt van: KezdőlapHírekField Day a Fancsikai tavaknál

Field Day a Fancsikai tavaknál

A rádióamatőrök önként vállalt feladatai közzé tartozik, hogy hírközlési felszerelésünkel, ismereteinkkel, felkérésre segítsék a hivatalos szervek munkáját. Ehhez a berendezéseket olyan állapotban kell tartani, hogy egy előre nem látható eseménynél is működőképesek legyenek.

A világ rádióamatőrei úttörői voltak a technikai felfedezések kipróbálásának, majd használatának, sokszor saját maguk által tervezett, készített antennákkal, készülékekkel. A különféle technikai lehetőségek összekapcsolásával gyakran előzték meg a profi cégeket is

A technikai ismereteinkkel azt is látjuk, hogy milyen sérülékeny napjaink hírközlési rendszere. Állami támogatás hiányában, saját forrásból kell minden rádióamatőrnek lehetőségei szerint felkészülni. 

De mire is készülünk? Miben tudunk segíteni? 

Földünk két pontja között kapcsolatot teremteni, információt átvinni a rádiósok mindennapi tevékenysége. Ha ez a két pont közel van egymáshoz elég lehet egy-egy kézi rádió. Kicsit nagyobb távolság esetén már úgynevezett átjátszó állomásokat is kell használnunk. Vagy kihasználva azt, hogy a rádióhullámok terjedési sajátosságai frekvenciafüggőek és a rövidhullámú rádiójelek akár többször is megkerülhetik a földet létesítjük a kapcsolatot. Használhatjuk a  rádióamatőr célú QO-100 műholdat, ami Afrika felett Földünkkel együtt keringve néhány watt teljesítménnyel felküldött jeleinket több földrészt lefedve teszi hallhatóvá más rádióamatőrök számára. 


Minden évben a FIELD DAY nemzetközileg is ösztönzi a rádiósokat, hogy ezeket a technikákat fapados körülmények között próbálják ki. Nincs hálózati áramellátás, nincs simogatós telefon, nincs internet. 


Rádiósklubunk tagjai már többször kapcsolódtak be ebbe a munkába. A rádiós kitelepüléseink fő szervezője, HA0KA István barátunk kezdeményezése most is jól sikerült. A személyes találkozások örömén túl kipróbáltuk a meglévő technikáinkat. Mindig fedezünk fel hiányosságokat is, ami feladatot ad, hogy a következő alkalomra még felkészültebbek legyünk. Ez alkalommal is így történt. Több összeköttetést létesítettünk közeli és távoli barátainkkal. Néhány fotóval titeket is ösztönzünk, hogy jövőre velünk legyetek.

HA0HK/Anti

A fotókat HA0NDN Feri készítette